Vuoden tapahtuma ehdokas: Worldcon 75

  • Tärkein scifi-tapahtuma järjestettiin vuonna 2017 Helsingissä
  • Yhteensä yli 800 tuntia ohjelmaa 5 päivässä (3 eri kielellä)
  • Esiintyjiä/asiantuntijoita ympäri maailmaa
  • Kunniavieraita mm. John-Henri Holmberg, Nalo Hopkinson, Johanna Sinisalo, Claire Wendling ja Walter Jon Williams
  • Tapahtuma järjestetty vuodesta 1939 saakka

Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin kaikkien aikojen 75. World Science Fiction Convention, eli Worldcon. Se on scifi- ja fantasiakirjallisuuden maailmanlaajuisesti merkittävin sekä vanhin vuotuinen tapahtuma.

Worldcon järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1939 New Yorkissa maailmannäyttelyn yhteydessä. Pieni joukko tieteiskirjallisuuden harrastajia päätti järjestää kokoontumisen hotellissa. Mukana oli pienimuotoista ohjelmaa sekä virallinen illallinen. Paikalla oli sekä faneja että kirjailijoita. Virallinen kävijämäärä oli 200.

Worldcon oli viiden päivän mittainen, mihin harvempi muu tapahtuma yltää. Yleisöohjelmaa oli yli 800 tuntia ja tapahtuma sisältää myös elokuvafestivaalin sekä akateemisen konferenssin. Tänä vuonna akateeminen konferenssi järjestettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan kanssa. Helsinkiin tapahtuma keräsi 5000 kävijää.

Worldcon on erityisen yhteisöllinen tapahtuma. Kunniavieraiden lisäksi paikalle matkustaa kirjaimellisesti satamäärin kirjailijoita. Osa heistä saapuu työnsä puolesta, osa siksi että he olivat faneja ennen kuin heistä tuli kirjailijoita, osa siksi että he olivat ensin kirjailijoita ja sitten heistä tuli myös faneja. He tulevat tapaamaan kavereitaan, verkostoitumaan ja pitämään hauskaa. Asiaan kuuluu myös ohjelmaan osallistuminen. Worldconissa jaetaan myös alan merkittävimpiin kuuluvat Hugo-palkinnot, joiden voittajat äänestää Worldcon jäsenet.

Kävijäkommentteja:

“Erilaiset rooliasut ja pukeutuminen on erinomainen mahdollisuus itseilmaisuun. Tällaisissa tapahtumissa ei tarvitse välittää poliittisista tai muista rajoitteista, vaan voi olla ihan mitä vaan ilman ongelmia.” (Taylor Schultz)

“Tapahtumissa kiertäminen on mun juttu, joten tänne oli pakko tulla. Olen kiertänyt useita kymmeniä tapahtumia Suomessa. Näissä on aina tietynlainen fiilis ja hyvää, yhteenkuuluvaa porukkaa. Uusia tuttavia saa aika helposti, koska täällä näkee ulospäin, jos jollakulla on samoja mielenkiinnon kohteita.” (Timo “TML” Levikari)

“Fantasiassa ja science fictionissa kiinnostavinta tällä hetkellä on dialogi, jota ne käyvät maailman tapahtumien kanssa. Puhutaan ilmastonmuutoksesta, liikakansoituksesta, työpaikkojen menetyksestä teknologian kehityksen kautta. Kaikki tällaiset teemat kuten tekoälyn kehittyminen, robotiikka tai vaikka poliittiset suuntaukset antavat paljonkin aihetta kirjallisuuteen.” (Johanna Sinisalo)
YLEN KUVAGALLERIA WORLDCONISTA