Skip to content

Vuoden 2019 MESOAJA-voittajat

 

Vuoden 2018 saavutuksilla mukaan avoimeen kilpailuun haki yli 100 ehdotusta. Monien hyvien hakijoiden joukosta tuomaristo seuloi esiin helmet, jotka löydät alta.

Kaikki ehdokkaat löydät täältä sekä finalistit täältä.


Vuoden Markkinoija: Sumeko Oy/Kawasaki

Sumeko Oy on osa suomalaista perheyhtiötä SGN Groupia. Se on erikoistunut vapaa-ajan laitteiden tukkukauppaan ja toiminut Kawasaki-moottoripyörien maahantuojana jo vuodesta 1965.

Sumeko Oy osallistui MP18 Moottoripyörämessuille tavoitteenaan luoda selkeä, elämyksellinen ja houkutteleva messuosasto myynnin kasvattamisen tueksi sekä sitouttaa koko tiimi vastaanottamaan kaikenikäiset messuvieraat.

”Kawasaki-moottoripyörien messumyynnin liikevaihto kaksinkertaistui edellisvuodesta. Koko vuoden osalta markkinaosuus nousi 24 %. Osastomme sai paljon ansaittua huomioita mm. mediassa. Ennakkomarkkinoimme aktiivisesti uutuuspyöriämme sekä niiden koeajomahdollisuutta Euroopan pisimmällä sisäkoeajoradalla. Jatkoimme myös messujen aikana kohdennettua tekstiviestimarkkinointia koeajajille.”

Sumeko Oy/Kawasaki

Tuomariston perustelut:

”Tämä yritys asetti tavoitteensa korkealle, keskitti panoksensa rohkeasti tapahtumamarkkinoinnin ympärille ja teki pitkäjänteistä ja sitoutunutta työtä tavoitteensa eteen ennen, aikana ja jälkeen tapahtuman – saavuttaen tavoitteensa.”


 

Vuoden Messuteko: Vimmacompany Oy

Vimmacompany Oy edustaa suomalaista designosaamista valmistaen kestäviä, ajattomia ja ekologisesti tuotettuja printtivaatteita koko perheen tarpeisiin. Vimmacompany tuotti Lapsimessuille 2018
lasten potilasvaatteiden lanseeraus- ja hyväntekeväisyysmuotinäytöksen.

Näytöksen tavoitteena oli uusien potilasvaatteiden lanseeraus. Näytöksessä esiintyi lasten ja nuorten syöpäsairauksien osaston potilaita sekä lapsisyöpäperheiden kerho Sykerön lapsia. Vieraileva artisti oli omaa tarinaansa räppäävä Joacim Viljamaa. Vaatteet lahjoitettiin TYKSin lasten ja nuorten syöpäosastolle.

”Asiasta uutisoivat kaikki isot paikallislehdet. Näytös oli koskettava, kun lapsipotilaat astelivat näytöslavalla, ja infektioeristyksessä olevat syöpäsairaat lapset pääsivät osallistumaan näytökseen osastolla otettujen kuvien/diashown välityksellä.”

Vimmacompany Oy

Tuomariston perustelut:

”Tämä yrityksen toimintaa siivittää auttamisen halu ja tekemisen riemu yhdessä heikoimpien kanssa. He tuottivat iloa ja hyvää mieltä sinne, missä sitä eniten kaivattiin. He loivat kaupalliseen ympäristöön jotain uutta aidosti hyvää tuottavaa.”


 

Vuoden Sykähdyttäjä: Ronja Salmi, Ryöväri Oy

Ronja Salmi on Helsingin Kirjamessujen tuoreena ohjelmajohtajana nostanut keskiöön lapset ja nuoret lukijoina sekä korostanut sisällön kautta lukemisen ja lukutaidon merkitystä positiivisella ja tuoreella tavalla. Hän on ohjelmaa rakentaessaan huomioinut uudet kohderyhmät ja lisännyt Helsingin Kirjamessujen ja lukuharrastuksen kiinnostavuutta myös nuorempien lukijoiden keskuudessa.

Ronja Salmi uudisti ja konseptoi Lasten ja koululaisten alueen uudelleen. Alueen toteutus nosti lastenkirjallisuuden merkitystä koko tapahtumassa sekä ihastutti kohderyhmäänsä ja koko toimialaa.

”Ronja Salmi on antanut kasvot Helsingin Kirjamessujen uudistumiselle ja tehnyt tiivistä yhteistyötä Kirjamessujen tiimin ja koko toimialan kanssa. Helsingin Kirjamessut ylsi kaikkien aikojen kävijäennätykseen vuonna 2018, tavoittaen upeat yli 85 600 kävijää.”

Ronja Salmi, Ryöväri Oy

Tuomariston perustelut:

”Tämä henkilö on rohkealla ja raikkaalla tavalla uudistanut perinteikästä tapahtumaa tuoden sen uusien käyttäjäryhmien ulottuville ja innostaen seuraavia sukupolvia ei vain tapahtumien, vaan kulttuurin äärelle.”


 

Vuoden Tapahtuma: Hurstin Apu

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry aloitti toimintansa 1960-luvulla ja sen perusti sosiaalineuvos Veikko Hursti. Yhdistyksen toimintaa johtaa nykyisin Veikon poika Heikki Hursti. Järjestö toimii jakamalla vaate- ja ruoka-avustuksia ympäri vuoden niitä tarvitseville sekä järjestämällä erilaisia tapahtumia. Toiminta pyörii ainoastaan lahjoituksien varassa.

Hurstinapu järjesti jouluna 2018 joulujuhlan jouluaattona yksinäisille ja syrjäytyneille Messukeskuksessa. Tavoitteena oli antaa joulu jokaiselle, jolla ei muuten siihen ole mahdollisuutta lämpimän jouluruuan ja tunnelman kautta. Tuloksena saatiin hyvä mieli osallistujille ja vatsat täyteen ruokaa.

”Ilman vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita emme tähän pystyisi. Tuloksena meille riittää kiitokset asiakkailta ja se, kun näemme heidän hymyilevän ja nauttivan juhlasta.”

Hurstinapu ry

Tuomariston perustelut:

”Tämän organisaation vapaaehtoistoimintaan perustuva työ antaa tyhjästä paljon niille, joilla ei ole sitäkään vähää. Kovalla työllä ja pyyteettömällä auttamisen halulla he ilahduttavat tuhansien ihmisten arkea ja juhlaa.”


 

Vuoden Messutiimi: Isku

Isku on suomalainen 90-vuotias perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa huonekaluja Lahdessa Mukkulan tehtaallaan. Sen kalusteet tuovat onnistumisen tunteita asiakkaille niin kodeissa, kouluissa, työpaikoilla, sairaala- ja hoivaympäristöissä kuin muissakin julkisissa tiloissa. Yritys myy huonekaluja koteihin 25 myymälässään ympäri Suomen, omien Isku-kalusteiden lisäksi myös muita tunnettuja huonekalubrändejä.

Isku osallistui Habitare 2018 -tapahtumaan teemalla ”Rohkea tekee asiat toisin”. Tavoitteena oli saavuttaa kaikkien aikojen paras messuonnistuminen Habitaressa, saada huomiota uusille tuotteille ja tuoda ISKU-brändiä esille. Osastolle asetetut tavoitteet ylitettiin kirkkaasti. Historiallisen korkea myyntitavoite ylittyi yli 20 prosentilla ja osaston myynti oli messujen aikana reilusti yli miljoona euroa.

”Toimme voimakkaasti esille Iskun 90-vuotista juhlavuotta. Myyntitavoite oli viestitty tiimille jo etukäteen ja sen toteutumista seurattiin koko messujen ajan. Yhdessä tekeminen ja ainutlaatuinen yhteishenki korostuivat hektisessä messutilanteessa. Messutiimiin halu pelata samaan maaliin on iskulaisille kunnia-asia.”

Isku

Tuomariston perustelut:

”Tämä tiimi teki messutyöskentelystä ja yhteen hiileen puhaltamisesta kunnia-asiansa. Rohkeudella ja ilolla päästiin asetettuihin tavoitteisiin – ja yli.”


 

Vuoden Ohjelma: Ohjelmisto- ja e-business ry

#Mimmitkoodaa -ohjelman tarkoitus on kannustaa ohjelmoinnista kiinnostuneita naisia opettelemaan koodaamista sekä auttaa heitä työllistymään ohjelmistoalalle. Ohjelmisto- ja e-business ry yhdessä jäsenyritystensä kanssa tarjoavat maksuttomia koulutuksia ohjelmoinnista kiinnostuneille naisille, joilla ei ole aikaisempaa koodauskokemusta.

”Halusimme kannustaa naisia tutustumaan ohjelmointikehitykseen, jotta he voisivat ymmärtää ohjelmistoja paremmin sekä hyödyntää osaamistaan tehokkaammin omassa työssään. Koimme, että monimuotoisuuden lisääminen toisi suomalaiselle ohjelmistoalalle kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Toivoimme, että muutama sata naista kiinnostuisi ja osallistuisi yhdessä jäsenyritystemme järjestämiin käytännön työpajoihin. Järjestimme lopulta vuoden 2018 aikana 38 työpajaa ja kaksi lanseeraustilaisuutta, joiden ympärille syntyi 13 etästudiota. Pystyimme tarjoamaan vuoden 2018 aikana jopa 991 koulutuspaikkaa ja jonot koulutuksiin olivat parhaimmillaan 700 hengen pituisia. Mediaosumia saimme yhteensä 490 kappaletta. Yle Uutiset, Helsingin Sanomat, Kauppalehti, MTV ja monet muut mediat jakoivat kiinnostuksemme ohjelmaa kohtaan. Ohjelmamme myötä yksi mimmeistämme jopa nousi it-alan sadan vaikuttajan listalle.”

Sadat #mimmitkoodaa -ohjelmaan osallistuneet naiset ovat rohkaistuneet jatkamaan ohjelmistoalan opintojaan ja osa heistä on myös työllistynyt alalle. Ohjelma jatkuu vuonna 2019, sillä sen selkeästi olemassa olevaa tarvetta ei tarvinnut synnyttää keinotekoisesti. Meidän piti ainoastaan luoda turvallinen ympäristö sekä kannustaa aikaisemmin teknisiltä aloilta unohdettua ihmisryhmää. Ohjelmaan liittyi lopulta vuoden 2018 aikana huikeat 3500 mimmiä

Ohjelmisto- ja e-business ry

Tuomariston perustelut:

”Tämä organisaatio on paitsi antanut merkitystä ja suuntaa monen nuoren elämään, myös lisännyt toimialansa ymmärrystä ja tasa-arvoa. Heidän toimillaan on yhteiskunnallisesti merkittävä, työllistävä vaikutus.”


 

Vuoden Messuosasto: Suomen kansallisooppera ja -baletti

Kaikkien suomalaisten taidelaitoksina Kansallisooppera ja Kansallisbaletti tarjoavat ooppera- ja balettiesityksiä sekä muita tapahtumia kaikenikäisille. Vuosittain nähdään yleensä neljä uutta oopperaensi-iltaa ja kolme balettiensi-iltaa. Lisäksi esitetään aiemmin ohjelmistoon tulleita teoksia, joten vuoden mittaan Oopperan ja Baletin ohjelmistossa nähdään jopa kymmeniä eri teoksia. Tunnettujen klassikoiden ohella esitetään myös uutta oopperaa ja tanssia ja erityisesti kotimaisia uutuuksia.

Suomen kansallisooppera ja -baletti osallistui Helsingin Kirjamessut 2018 -tapahtumaan tavoitteenaan uusien asiakkaiden lumoaminen, kulttuurin ystävien ilahduttaminen ja olemassa olevien kontaktien vahvistaminen. Myynnin sijaan keskityttiin asiakaskohtaamisten ja -kokemusten luomiseen Pieni merenneito -elämyksellä.

”Osastomme suunniteltiin rohkeasti sisältö edellä. Keskiössä oli teos Pieni Merenneito, jonka tallennetta näytettiin osastollamme isolta näytöltä. Katsojat pääsivät uppoutumaan baletin maailmaan langattomien kuulokkeiden avulla. Led-valaistu merihevonen toimi näyttävänä maamerkkinä messuhallissa.”

Kampanjasivuilla tehtiin messujen aikana yli 5000 sivulatausta, uutiskirjetilaukset kasvoivat ja Pieni merenneito -produktiosivulla liikenne oli koko messuviikon ajan keskimääräistä korkeammalla tasolla.

Suomen Kansallisooppera ja -baletti

Tuomariston perustelut:

”Tämä organisaatio päätti heittää myynnillisyyden romukoppaan ja keskittyä elämysten luontiin ja aitoihin, merkityksellisiin kohtaamisiin. Tulokset puhuivat puolestaan!”