Vuoden messuteko ehdokas: Suomen Verhoilijamestareiden Liitto ry.

  • Uusien osallistumisratkaisujen rohkea käyttö
  • Hyväntekeväisyyshuutokauppa
  • Suomi100 teeman esille nostaminen (100 verhoiltua tuolia huutokaupattiin, näkyvyyttä 100 eri tekijää)
  • Tuotot hyväntekeväisyyteen 9000e
  • Uudenlainen tapa tuoda esille verhoilualaa ja verhoilijoita!

Kaisu Oksanen kertoi liiton jäseninä olevan verhoomoalan yrittäjiä ja vuoden alussa heillä on hallituksen kokous, jossa pohditaan vuoden painopistettä. Puheenjohtaja teki esityksen, että Suomi 100 -vuoden kunniaksi voitaisiin tehdä hyväntekeväisyyshuutokauppaan 100 yksilöllisesti verhoiltua tuolia. Tämän jälkeen mietittiin resursseja ja mahdollisuuksia ja keskusteltiin Habitaren kanssa, josko ei osallistuta perinteisellä messuosastolla. Kun Habitare näytti vihreää valoa, asia esiteltiin jäsenistölle kevätkokouksessa ja nämä innostuivat asiasta.

Käytännössä perinteisen messuosaston sijasta he pystyttivät kaksi aluetta, joissa molemmissa oli 50 tuolia näytillä. Tuolit myytiin päivän päätteeksi hyväntekeväisyyshuuhtokaupassa, joka tuotti 9000e.

Osallistumisen tarkoituksena oli alan ja verhoilijoiden tunnetuksi tekeminen. Ei liiton mainostaminen. Eniten heitä messuilla innostaa kohtaamiset. Heillä on sääntönä, että messuesittelijät ovat alansa ammattilaisia, jotta nämä osaavat vastata kysymyksiin. Omaa yritystään ei kuitenkaan saa mainostaa, vaan alaa ja jäseniä. Erilaiden messutoteutuksen avulla tämä oli helppoa ja luonnolta toimintaa toteuttaa osastolla.

Järjestelyihin ja viestintään osallistui paljon sidosryhmiä, sillä he olivat päättäneet lähteä mukaan isosti ja hakea tunnettuja tekijöitä ja alan päämiehiä. Punavuorelainen yhtiö vastasi tilaisuuden visuaalisesta ilmeestä ja www-sivuista, minkä lisäksi jäsenyritykset mainostivat tapahtumaa. Hagelstam & Co:lta saatiin huutokauppaa juontamaan Mikael Schnitt ja YLE sekä MTV kiinnostuivat tapahtumasta. Kaiken kaikkiaan tempauksella saavutettiin myös hienosti ansaitun median näkyvyyttä. He saivat paljon julkisuutta YLE:ltä ja MTV:ltä päätyen verkkosivuille ”Pienen ammattikunnan suuri ponnistus” -juttuna, videona, radioon sekä MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmaan.

Liiton tarkoituksena oli nostaa esille suomalaista käsityöperinnettä ja lisätä tietoisuutta alasta ja että 1800-luvunkin kalusteita voi verhoilla uudelleen ja asiakkaiden kokemus vastasi heidän tavoittelemaansa.