Vuoden Messuteko -ehdokas: Vapaalaskuiltamat

Vapaalaskuiltamat järjestettiin Messukeskuksessa GoExpo Winterin yhteydessä. Iltamia seurasi Vapaalaskukiertue muun muassa Rovaniemelle, Ylläksellä, Pyhällä, Turussa ja Helsingissä.

Vapaalaskuiltamien järjestäjät käänsivät Messukeskuksen näennäiset rajoitteet ja puutteet positiivisiksi asioiksi. Perinteisen osastoajattelun sijaan järjestäjät ryhtyivät hakemaan uusia ideoita ja inspiraatiota. Koska Messukeskuksessa ei ole seiniä, vaan tila on yhtä laajaa hallia, voi tyhjää tilaa siis käyttää ja muovata aivan miten tahtoo.

Suunnittelun johtoajatuksena oli, että koska vapaalaskijat ovat tiivis yhteisö, suoranainen kupla. Heille voisi siis rakentaa oman pesän ja tukikohdan, aivan kuten laskijoilla on myös tukikohta, josta he lähtevät seikkailemaan vuorille. Näiden ajatusten perusteella tapahtumaa ryhdyttiin suunnittelemaan ja työstämään. Pääsuunnittelijaksi otettiin vapaalaskua itsekin harrastava arkkitehti.

Koko Vapaalaskuiltamien alue rajattiin mustilla Molton-kankailla. Sisäänkäynti alueella kävi Molton-seinän alapuolelta. Tunnelma rakennettiin kierrätyspuusta ja kekseliäällä valaistuksella. Messukeskukseen nousi siis omanlaisensa pesä keskellä muuta messuhulinaa.

Erityistä oli myös Pohjois-Euroopan suurin elokuvateatteri, joka rakennettiin tapahtumaa varten ja jossa sai nautiskella virvokkeita.

Yhteistyökumppanitilan keskelle ajettiin valtava talviasuttava rekka, jonka katolla DJ vauhditti juhlia. Paikalle oli tuotu myös moottorikelkka rekineen ja porontaljoineen edustamaan Kilpisjärveä. Päiväkävijöiden poistuttua alkoivat vain vapaalaskijoille suunnatut juhlat, joissa iltaa oli viettämässä 1300 tyytyväistä kävijää. Myös tapahtuman yhteistyökumppanit antoivat palautteessa arvoa tilan ja illan tunnelmalle.