Vuoden messutiimi ehdokas: Turun Kirjamessut

Vetovoimainen ja Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma keräsi jo 26 vuoden kokemuksella yhteen lähemmäs 787 esiintyjää, 490 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia. Messuilla oli 11 ohjelma-areenaa ja lisäksi mm. Turun seudun äidinkielen opettajat ry ja Suomen Nuorisokirjailijat ry haastattelevat kirjoittajia osastoillaan. Messuilla vietettiin myös cosplay-päivää, jolloin kaikki rooliasuihin pukeutuneet cossaajat pääsevät messuille maksuttomasti. Parhaan asun valitsee tuomaristo, johon kuuluvat kirjailija Magdalena Hai, Turun Science Fiction Seuran varapuheenjohtaja Pasi Karppanen sekä asutaiteilija Nina Korento.

Turun Kirjamessujen teemana oli tänä vuonna Monta ääntä, Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Ohjelmapäälliköt Tommi Kinnunen ja Salla Simukka rakensivat koko messujen ohjelman seitsemän äänen kautta: Uudet äänet, Sitkeät äänet, Mahdolliset äänet, Järjen äänet, Sukupolvien äänet, Korkeammat äänet sekä Lasten äänet.

Monta ääntä -teema päätettiin jalkauttaa laajemman yleisön tietoisuuteen hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Viestintäkanavaksi valittiin Twitter, jonka aihetunnisteessa #montaääntä luonteva kuljettaa ja edelleen jakaa. Twitterin merkkimäärä on kutkuttavasti rajallinen (tuolloin vielä 140 merkkiä). Twitter oli myös messujen tekijöille ominainen ja tuttu tapa viedä viestiä eteenpäin. Tämä oli samalla uusi kokeilu, sillä vastaavaa ei oltu aiemmin toteutettu.

Turun Messukeskus Oy pyysi Turun Kirjamessujen vuoden 2017 ohjelmapäälliköiksi kahta kansainvälisestikin tunnettua suomalaista menestyskirjailijaa Salla Simukkaa ja Tommi Kinnusta. Heillä tiedettiin olevan vahva tuntemus kirjallisuus- ja kulttuurialasta. Molempien osaaminen lasten ja nuorten kirjallisuudessa on laajasti arvostettua. He tarttuivatkin tehtävään tarmokkaasti, ja heidän lisäkseen tiimiin liittyi niin ikään kirjailija ja sanataiteen moniosaaja Siri Kolu. Kahden ohjelmapäällikön lisäksi tapahtumassa oli näin ensi kertaa myös tapahtumadramaturgi. Heidän vastuullaan oli koko tapahtuman ohjelmatuotanto budjetoinnista käytännön toteutukseen yhdessä ohjelmakoordinaattori Leena Uutelan kanssa.

Tavoitteena oli löytää messutapahtumille:

1. Uusia ja luovia näkökulmia.

2. Innostaa mm. nuoret ja lapset mukaan messuille ja kiinnostumaan tätä kautta kirjallisuudesta.

3. Säilyttää ja jatkokehittää & laajentaa tapahtuman saamaa näkyvyyttä, jossa ohjelmapäälliköillä on tapahtumassa keskeinen rooli.

 

MESSUJEN NETTISIVUILLE